четвер, 24 червня 2021 р.

День кримськотатарського прапора та 30-річчя з дати відродження Курултаю кримськотатарського народу

День вшанування кримськотатарського національного прапора
відзначається щороку 26 червня.
Етнічний прапор корінного народу Криму вперше було затверджено І Курултаєм кримських татар у 1917 році, що проходив у Бахчисараї.

Прапор кримськотатарського народу являє собою полотнище небесно-блакитного кольору з символом влади – тамгою золотистого кольору, розташованою в лівому верхньому кутку біля древка. Характерною особливістю прапора є його пропорції, відношення ширини до його довжини – 1:2, і вони суворо дотримуються протягом останніх двох десятиліть. Символіка «Про національний прапор і національний гімн кримськотатарського народу» була затверджена на другому Курултаї кримськотатарського народу, що проходив 30 червня 1991 року.
Блакитне полотнище і золота тамга були вибрані не випадково. Небесно-блакитний колір у тюркських народів – це синонім чистоти і свободи, чесності і вірності, бездоганності і сили, а єдиний колір блакитного тла пов'язують із бажанням єдності народу, миру та благополуччя.
Родовий знак тамга була в Криму у кожного знатного роду, де кожне покоління мало свою власну тамгу. Як правило, нащадок певного роду, запозичуючи тамгу свого предка, додавав до неї новий елемент.

День кримськотатарського прапору вперше було відзначено у 2010 році за ініціативи Кримського Молодіжного Центру та інших молодіжних організацій. А 29 серпня 2010 року на ІІІ сесії V Курултаю кримськотатарського народу було прийнято рішення відзначати День національного прапора 26 червня – у день відкриття ІІ Курултаю. Його мета – об'єднання народу і популяризація кримськотатарської символіки.
З моменту свого існування національний блакитний прапор кримськотатарського народу в різні часи піддавався репресіям. У 1929 році комуністична влада заборонила його використання проголосивши «буржуазно-націоналістичним», а у місцях депортації кримських татар після 1944 року зберігання прапору вважалося злочином проти радянської влади. Це призвело до того, що у 1970-1980 роках кримськотатарська молодь майже не знала свого прапору. І тільки за часів незалежної України з моменту повернення кримських татар на свою Батьківщину прапор разом зі своїм народом почав своє відродження.

За сучасних умов у анексованому Росією Криму прапор офіційно не заборонений, і підконтрольна Кремлю влада намагається довести світовій спільноті пропагандистське твердження про «рівність» народів у Криму. Водночас відкрите використання кримськотатарського прапору та іншої національної символіки піддаються тиску і репресіям.

Немає коментарів:

Дописати коментар