вівторок, 15 червня 2021 р.

13 червня - День звільнення Маріуполя

13 червня 2014 року, на світанку українські силові структури почали успішну операцію зі звільнення Маріуполя, в якій був задіяний спецпідрозділ МВС «Азов», підрозділи Національної гвардії України і «Дніпро-1».
Маріуполь як великий промисловий центр та портове місто відігравав особливу стратегічну роль в реалізації путінського проєкту «Новоросія». Також це вихід до Азовського моря – пряме морське сполучення з анексованим Кримом, а перспектива захоплення півдня Донецької, Запорізької та Херсонської областей відкривала шлях до Криму суходолом.
Тому з березня 2014 року Маріуполь входив до переліку міст, де розгорнулися події «Російської весни». У квітні місто опинилося під контролем сепаратистів, яким вдалося захопити приміщення міської ради та інших державних органів.
14 квітня 2014 року українська влада розпочала Антитерористичну операцію з метою повернення під свій контроль захоплених бойовиками міст сходу України. Колона 72-ї бригади 9 травня зруйнувала барикади, які сепаратисти поставили у місті, й увірвалася до Маріуполя. Проросійські бойовики чинили збройний опір, напавши на управління МВС та інші об’єкти силових відомств. Місто палало, почалися масовані обстріли житлових кварталів, деякі жителі міста кидалися під колеса військової техніки ЗСУ. Для уникнення ескалації конфлікту та щоб не допустити великої кількості жертв серед місцевого населення штаб АТО 10 травня ухвалив рішення про тимчасове виведення бійців Національної гвардії з міста.
Більше ніж місяць Маріуполь був під контролем російських окупаційних сил.
Жителі міста до сьогодні з жахом згадують беззаконня та бандитизм, які їм довелося пережити за період окупації.
Операція по звільненню Маріуполя розпочалася на світанку 13 червня, в якій брали участь штурмові групи бійців загону «Азов», дві роти батальйону «Дніпро-1», бійці 79-ї окремої аеромобільної бригади, 1-ша бригада Національної гвардії.
Після бойового штурму, який тривав декілька годин, було ліквідовано ключові опорні точки бойовиків, знищено їхню техніку, відновлено контроль над усіма захопленими спорудами, зокрема будівлею міської ради.
Силам АТО протистояло до сотні бойовиків. За день до операції з Маріуполя втекла банда «Чечена», одного з лідерів терористів. За підсумком спецоперації було ліквідовано кілька терористів та затримано кілька десятків злочинців.
Після звільнення Маріуполя бійці «Азову» провели «Широкинську операцію», завдяки якій лінію фронту вдалося відсунути від мирного українського міста та убезпечити мешканців Маріуполя від постійних обстрілів російських найманців.
Нині Маріуполь живе своїм мирним життям, як і більшість українських міст. Два роки тому він увійшов у число шести міст із найнижчим рівнем злочинності.
Уперше урочисто День звільнення Маріуполя від проросійських терористів було відзначено на державному рівні 13 червня 2016 року, на другу річницю звільнення міста.

Немає коментарів:

Дописати коментар