вівторок, 6 липня 2021 р.

Олена Павлівна Отт-Скоропадська

5 липня 1919 року в Берліні у Німеччині, народилася Олена Павлівна Отт-Скоропадська, молодша дочка гетьмана Павла Скоропадського, яка активно займалась Гетьманським рухом в еміграції.
Усе життя надіялась що ідеї та діяльність Павла Скоропадського знайдуть більш ширше розуміння і підтримку в українському суспільстві. З 1975-го очолювала Союз гетьманців-державників.
«Я напевно була зачата в Києві в найуспішніший період Гетьманату», – писала у спогадах. Вона єдина з-поміж шести дітей своїх батьків, яка вперше відвідала Україну в 1991-му році. Це сталося, коли їй було вже 72 роки.
«Я завжди задумувалася: наскільки може бути щасливою людина без батьківщини? Дев’ять років тому я вперше приїхала в Україну і тільки тут відчула себе українкою», – ці слова сказала пізніше Олена Отт-Скоропадська в одному із своїх інтерв’ю.
За своє життя Олена Павлівна була двічі одружена. Перший чоловік невдовзі після весілля загинув, перебуваючи на фронті Другої світової війни. З другим чоловіком, швейцарцем Людвігом Оттом – прожила майже 60 років.
Померла Олена Павлівна Отт-Скоропадська 4 серпня 2014-го у Швейцарії. Там залишились мешкати її доньки Олександра та Ірен.
Зі спогадів Олени Отт-Скоропадської «Остання з роду Скоропадських»:
«Я часто з захопленням думаю про своїх батьків. Чого тільки не довелося пережити цим людям за 47 років їхнього подружнього життя! … Я ніколи не почула від матері жодного слова нарікання за втрачені багатства, і від батька також. Це було для них обох несуттєвим. Що боліло моїх батьків, то це втрата улюблених людей, розчарування в людських стосунках, ненадійність, брак людської доброти й порядності, усе речі, які не мали матеріального виміру, з якими батькам, проте, довелося стикатися протягом усього їхнього життя».

Немає коментарів:

Дописати коментар