пʼятницю, 22 вересня 2023 р.

Юрій Перевузник - український громадський та політичний діяч

Цього року виповнюється 120 років із часу народження Юрія Перевузника – українського громадського та політичного діяча, міністра внутрішніх справ Карпатської України. У 1945-му році заарештований радянськими спецслужбами, відбув 11 років каторги у Сибіру, після чого важко хворим повернувся до Праги.
Він був одним із засновників і провідних діячів української секції Чехо-Словацької Аграрної Партії, яка гуртувалася навколо газети «Земля і Воля» (виходила в 1934–1938; редактор С. Клочурак). 3 8 березня 1939 року очолював політичну організацію закарпатських українців – Українське Національне Об'єднання.
Після офіційного проголошення незалежності Карпатської України 15 березня 1939 року – міністр внутрішніх справ в уряді Ю. Ревая. Хоч і Карпатська Україна, як держава проіснувала тоді дуже короткотривалий період, але це була важлива історична подія продемонструвавши всьому світові, що на Закарпатті живуть українці, які бажають мати свою державність.
З початком окупації Карпатської України Юрій Перевузник разом з іншими керівниками на чолі з президентом Карпатської України Августином Волошином емігрував через Румунію, Югославію в Прагу, окуповану німецькими військами. З того часу працював у Празі в судових органах. У 1945 році, після окупації Праги заарештований радянськими спецслужбами, вивезений до СРСР і засланий. Після звільнення жив у Празі, де і помер 17 вересня 1966 року. 

Немає коментарів:

Дописати коментар