четвер, 14 вересня 2023 р.

Моя мова - українська!

Якщо у вас виникають запитання "Яке значення має мова для розвитку держави?", "Чому спілкування українською для деяких громадян є нонсенсом?", "Чому протягом багатьох років загарбники насаджували нам свою мову?", то вам — до Бібліопідвальчика На Відрадному, тобто до бібліотеки №13, що на проспекті Відрадний, 14/45.

Точніше — на чергове заняття розмовного клубу української мови, модератором якого є Рух "Єдині", де присутні із задоволенням переглядали документальний фільм авторки ідеї, сценарію і продюсера Лесі Воронюк та режисера-постановника Сергія Кримського "Соловей співає. Доки голос має".
А запропонувала його для перегляду Наталія Олександрівна Камо - викладач української мови та літератури ЗОШ 174.
І не випадково! Адже він є новаторським дослідженням проблеми мовного питання в Україні.
Автори намагаються знайти відповіді саме на ці запитання, занурюючись вглиб історії та досліджуючи значно глибші причини та наслідки нинішньої конфронтації довкола української мови, що неабияк зацікавило кожного з присутніх.

Після перегляду фільму у дружньому колі було обговорення побаченого та був проведений аналіз підстав і результатів, що вплинули на сьогоднішнє гостре мовне питання в Україні, оскільки це один з важливих факторів національної безпеки та цілісності цілої країни.
Фільм знято для того, щоб розвінчувати міфи, що не було русифікації, що російську мову утискали, що "не на часі", "какая разніца" якою мовою розмовляти. А також на підтримку Закону Про забезпечення функціонування української мови як державної, прийнятого Верховною Радою у 2019 році.
Присутні наводили приклади із свого досвіду минулого життя. Пам'ятають про приниження тих, хто говорив рідною українською, що українці недолугі, селюки.
Наталія Олександрівна зазначила, що приємно констатувати - поріг загрозливості наша мова пройшла. І те, що у нас на високому рівні мовна стійкість.

Ми кожна голосно заявляємо, що моя мова - українська, нехай підлаштовуються під мене і розмовляють так як я - на моїй державній мові - УКРАЇНСЬКІЙ!
Долучайтесь!
Пр-т Відрадний, 14/45
Телефон : 497-73-04

Немає коментарів:

Дописати коментар