неділю, 21 лютого 2021 р.

"Коли землю гладив дим, а в небо йшли молоді..."

20 лютого ми вшановуємо пам'ять громадян, завдяки яким було змінено перебіг історії нашої держави під час подій Революції Гідності, тих, хто ціною власного життя захищав ідеали демократії, відстоював права та свободи людини, європейське майбутнє України. 
Герої Небесної Сотні - уособлення людської, громадянської та національної відваги й самовідданості. Ними стали люди, різні за віком, статтю, освітою. З різниї куточків України та з-за кордону.
Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого – ще 20. 

Вшановуючи пам'ять Героїв, Бібліотеки Солом'янки провели ряд заходів.
"Сторінками мужності" - бібліотека імені І.Світличного презентувала літературу, яка є в фонді бібліотеки. Бібліотека №13 провела майстерклас "Свіча пам'яті", підготувала віртуальну книжкову виставку "Пішли усі у синю височінь". "Україна. Майдан. Свобода" - тематична виставка в БСЧ імені М.Лермонтова. "За Україну, за її волю" - літературно-музичний мікс в БСЧ імені О.Гончара. 
 
Бібліотека імені О.Новікова-Прибоя спільно з учнями СШ№64 провела традиційну тиху акцію «Ангел пам’яті», яка була ініційована співачкою Анжелікою Рудницькою та мистецькою агенцію «Територія А». Школярі власноруч виготовили паперових ангелів і в день пам’яті за загиблими під час подій на Майдані вийшли на вулицю і розвішували їх на деревах. 
В бібліотеці №11 представлена виставка "Не забуваймо тих Героїв, котрі пішли у Небеса". "Небесна Сотня воїнів Майдану" - віртуальна виставка, підготовлена бібліотекою "Преображенська". 
  
Годину пам'яті провела бібліотека імені М.Бажана. Про "Майдан у книгах" розповіла бібліотека імені В.Нестайка. Бібліотека імені І.Світличного оформила виставку-вшанування "Герої, які змінили хід історії".
В бібліотеці імені О.Донченка відбулась година пам'яті "Небесна Сотня - герої нашого часу".
Річниці розстрілів на Майдані була присвячена поетична онлайн-зустріч з нотками болю, скорботи і з Вікторією Бричковою-Абу Кадум, українською поетесою, яка мешкає в Йорданії.

Немає коментарів:

Дописати коментар