понеділок, 9 жовтня 2023 р.

Вивчення мови як інвестиція в досягненні мети бути справжнім українцем

Як завше, у середу о 17:30 у бібліотеці № 13 відбувся розмовний клуб української мови в рамках проєкту Всеукраїнського руху Єдині з фаховим викладачем Світланою Володимирівною Булавою для громади, мешканців Відрадного і всіх тих, хто бажає вивчити та вдосконалити свою мову з метою власного розвитку, оволодіти або перейти на бездоганну українську. Це, насамперед, престижно. І є чудовою інвестицією в досягненні мети бути справжнім українцем.
Світлана Володимирівна запропонувала для навчання фонетичний тренажер, скоромовки, читання тексту, окремих слів, словосполучень та речень.
Всі учасники налаштувались на позитивний процес вивчення української мови та одержання задоволення від результатів.
Тому відповідально вивчили звертання.
Щоб натренувати вміння правильно та чітко вимовляти різні звуки і букви пані Світлана в допомогу запропонувала пограти в настільну мовну гру під цікавою актуальною назвою "Скажи "Паляниця" зі скоромовками на картках, які потрібно проговорювати з певними вказаними рухами. Адже не дарма в народі такі швидковимовні речитативи називають ще й чистомовками. Бо вони відшліфовують нашу вимову. Ці коротенькі віршики можуть добряче розвеселити, відволікти від думок про негативні виклики нашого часу. А картки зі словами допоможуть здобути нові знання та перевірити учасників гри на кмітливість.
Наступною сходинкою навчання було пояснення маловідомих слів, до яких підбирали синоніми. Знаєш свою мову - знаєш культуру. І тут у допомогу нам стали експонати з етнокімнати-музею української народної старовини бібліотеки "Хата під стріхою": макітра, ночви та ін. Бо всім відомо, що побачене краще запам'ятовується.
Ми повинні не боятись у процесі навчання помилятись, ми рухаємося вперед, не помиляється той, хто нічого не робить.
Нам дуже важливо вчитися розмовляти українською мовою, це - наша державна мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.
Відомий український вчений І.Огієнко ще на початку ХХ століття визначив: "Мова - це наша національна ознака, у мові наша культура, ступінь нашої свідомості. Мова - душа кожної національності, її найцінніший скарб. І поки живе мова - житиме й народ, як національність."

Приєднуйтесь!

Немає коментарів:

Дописати коментар