неділю, 31 січня 2021 р.

Крути: і сум, і біль, і вічна слава

"Прийшов грізний час для нашої Батьківщини. Як чорна гайворонь, обсіла нашу Україну російсько-„большевицька“ грабіжницька орда, котра майже щодня робила у нас нові захвати, і Україна, одрізана звідусіль, може врешті опинитись в дуже скрутному стані. В цей час Українська фракція центру Університету св. Володимира кличе студентів-українців усіх вищих шкіл негайно прийти на підмогу своєму краєві і народові, одностайно ставши під прапор борців за волю України проти напасників, які хочуть придушити все, що здобуто нами довгою, тяжкою героїчною працею. Треба за всяку ціну спинити той похід, який може призвести Україну до страшної руїни і довговічного занепаду. Хай кожен студент-українець пам'ятає, що в цей час злочинно бути байдужим… Сміливо ж, дорогі товариші, довбаймо нашу скелю і йдімо віддати, може, останню послугу тій великій будові, яку ми ж самі будували — Українській державі! Записуйтесь до „Куреня Січових Стрільців“, який формується з студентів Університету св. Володимира та Українського Народного Університету, звідки, мабуть, ми будемо розподілені серед декотрих українських військових частин, для піднесення культурно-національної свідомості та відваги…"
Звернення «До українського студентства» (січень 1918 року)

Наприкінці січня в Бібліотеках Солом'янки згадували одну з найгроїчніших  та найтрагічніших подій в історії України - бій під Крутами. 
Бібліотека імені М.Бажана оформила тематичну виставку "Бій за ідеальну Україну". Бібліотека імені І.Світличного в рамках дедади історії в бібліотеці "Сторінки історії... На шляхах звитяги й боротьби" підготувала виставку-пам'ять "КРУТИ: і сум, і біль, і вічна слава". Віртуальну виставку-пам'ять "Крути: подвиг і трагедія" підготувала бібліотека імені Є.Гуцала.   
 
"Бій під Крутами - бій за майбутнє" - тематична виставка в бібліотеці "Преображенська".
Бібліотека імені О.Довженка запропонувала переглянути одну із серій документального проєкту «Україна: забута історія» – «Крути. Молода Кров». Проєкт є історичною реконструкцією в сучасному форматі. Бібліотека "Солом'янська" підготувала виставку "Залізним кроком у віки Герої Крут ідуть". БСЧ імені М.Лермонтова запропонувала переглянути документальну стрічку "Крути". Виставку-мікс "Вікопомний бій під Крутами" підготувала БСЧ імені О.Гончара. Про трагічні події початку 1918 року розповіла бібліотека №11, також бібліотека оформила тематичну книжкову виставку "Під світлом тим розстане тьма..."
 
"На скрижалях народної пам'ят". Про пам'ятну, однак трагічна для України подію – 5-годинний бій між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків "Вільного козацтва", що загалом нараховував від 400 до 800 вояків розплвіла бібліотека імені І.Багряного.

"…нарід, творячи з якоїсь події леґенду — а Крути без сумніву, є і будуть однією з найвеличніших леґенд нашої нації, — знає, що він робить. Народня мудрість і національний ґеній — ця найвища земна справедливість — творячи свої леґенди і міти, цебто підносячи данну історичну подію до височини надісторичнищ, ніколи — щодо вибору тієї події — не помиляються. Не помилилися вони і у випадку Крут"
Євген Маланюк

Немає коментарів:

Дописати коментар