вівторок, 26 січня 2021 р.

"Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України..."

22 січня, у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, Україна щороку відзначає День Соборності. Офіційно в Україні свято встановлено Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99.

Цього дня також прийнято згадувати іншу знакову подію, яка відбулась рівно роком раніше – 22 січня 1918 року. Йдеться про прийняття IV Універсалу Центральної Ради, яким проголошувалася повна незалежність Української Народної Республіки.
У цей січневий місяць у запалі революційних змін була створена Українська Народна Республіка, відома як УНР. Більш того на тих територіях, які входили до складу колись потужної Австро-Угорської імперії, була утворена ЗУНР – Західноукраїнська Народна Республіка. Вже до кінця року, в грудні 1918-го у Фастові, з гарячим бажанням втілити українську мрію в реалії, лідерам цих двох держав вдалося підписати своєрідний поєднувальний договір. Цей договір увійшов в нашу сучасну історію як «Акт злуки».

22 січня 1919 року на Софійській площі у Києві в урочистій атмосфері відбулося проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу.
"Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка", – йшлося у зачитаному в центрі столиці універсалі.
А наступного дня Акт злуки майже одностайно був ратифікований Трудовим конгресом України.

Після проголошення об’єднання УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року ідея цілісності української нації в українській політичній думці вже ніколи не ставилася під сумнів. Упродовж багатьох десятиліть Акт залишався символом віри, ідейним імперативом боротьби за незалежну, соборну державу.

За часів радянського тоталітарного режиму проголошення незалежності УНР і День Соборності не відзначалися. Пам’ять про об’єднання УНР і ЗУНР зберігали мешканці Західної України й українська політична еміграція в країнах Західної Європи й Америки. 
Перше святкування Соборності відбулося 22 січня 1939 року в Хусті. 
Після подій 2013-го – 2014-го року, революції Гідності і трагедії початку неоголошеної війни Росії проти України, окупації Кримського півострова і декількох обласних центрів на сході України «братнім російським народом», відповідно до Указу Президента України № 871/2014 від 13 листопада 2014 року, святу повернули колишню назву. «Відзначати щорічно 22 січня – у день проголошення в 1919 році Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки – День Соборності України» - йдеться в Указі.

У цей в бібліотеках Солом'янки відбувся ряд заходів.
Бібліотека імені О.Донченка запросила всіх охочих до онлайн-перегляду віртуальної книжково-ілюстративної виставки «Свята моя земля, велична Україна».
Бібліотека для дітей №15 запросила до онлайн-перегляду тематичної віртуальної виставки «Соборність України - основа держави»
Бібліотека імені В.Нестайка підготувала інформування "Соборна. Вільна. Неподільна"
Бібліотека «Солом’янська» провела історичний огляд «І обнялися береги одного, вічного народу» та запропонувала розгадати кросворд.
Бібліотека імені І.Світличного підготувала виставку-екскурс "Велика злука - великі сподівання".
БСЧ імені М.Лермонтова провела онлайн-перегляд відеоролика «Соборність душ єднає Україну». Бібліотека №13 підготувала інформаційну панораму "Єдина і соборна". "Величний День єднання" - віртуальна виставка, бідготовлена бібліотекою імені Є.Гуцала. Про споконвічну українську мрію - єдність, свободу і незалежність розповіла БСЧ імені О.Гончара. 
ЦРБ імені Ф.Достоєвського запропонувала всім, хто любить Україну, відчуває себе українцем і хоче перевірити й поповнити свої знання, відповісти на запитання вікторини. Пізнавальну вікторину підготувала і бібліотека імені І.Багряного. Пригадати історію виникнення Дня Соборності запропонувала бібліотека "Преображенська". Тематичну виставку "Схід і Захід - разом" підготувала бібліотека імені О.Новікова-Прибоя. 

Немає коментарів:

Дописати коментар