середу, 27 січня 2021 р.

Земле моя кримська...

Земле моя Кримська,
Земле богатирська,
Сонячний південний краю мій,
Степові простори,
Зеленаві гори,
Моря нестихаючий прибій.
20 січня 1991 року. Цього дня більшість кримчан на загальнокримському референдумі висловилися за відновлення Кримської автономії, що визначило статус Криму у складі України. 
Враховуючи волю кримчан, 12 лютого 1991 року Верховна Рада УРСР прийняла Закон "Про відновлення Кримської Автономії Радянської Соціалістичної Республіки". У період загальної ейфорії суверенізації Крим пережив чи не весь світовий досвід державного будівництва, у тому числі президентську і парламентську форми правління і період лихоліття - без Конституції і повноважень, не раз опинявся на межі міжнаціональних і соціальних конфліктів.
Але кримчанам вистачило мудрості побудувати конструктивні відносини з державою, між органами влади, людьми різних національностей, що було необхідною передумовою для соціально-економічного розвитку.
На початку 2014-го року, зусиллями Російської Федерації і її агресивними діями відносно України, ці передумови було віроломно перекреслено, кримська територія окупована, а кримське суспільство позбавлене привілеїв української автономії. Український народ консолідувався. Почалася боротьба за мирне повернення Криму, який і зараз по діючим міжнародним протоколам є територією України.

До 30-річчя відновлення Кримської автономії в бібліотеках Солом'янки відбувся комплекс заходів.
Про Данила Кононенка - поета, публіциста, перекладача, заслуженого діяча мистецтв АРК, заслуженого журналіста України, якого називають «окрасою українського письменства Криму, його провідною зарею», розповіла бібліотека імені О.Новікова-Прибоя. 
Про "найкращий кримський подарунок Україні", за словами Омеляна Пріцака, українського історика, славіста і східнознавця, одного з фундаторів першої української Академії наук Агатангела Кримського розповіли бібліотеки імені М.Бажана та імені О.Новікова-Прибоя. Кросворд "Агатангел Кримський" підготувала БСЧ імені О.Гончара. 
Інформування "До Дня Автономної Республіки Крим" провела ЦРБ імені Ф.Достоєвського.
Бібліотека №11 підготувала інформування "О перло дивне кримської землі" та запропонувала здійснити захопливу подорож кримськими палацами.

Немає коментарів:

Дописати коментар