середу, 16 березня 2016 р.

Гордість нації: МИКОЛА ПИЛЬЧИКОВ

Микола Дмитрович ПИЛЬЧИКОВ - український фізик-теоретик, експериментатор та винахідник, засновник радіотелекерування та електрофотографії. Це людина дивовижного обдарування, учений з надзвичайним талантом, дослідник Х-променів, радіоактивності, геомагнетизму, метеорології, оптики, в доробку якого десятки відкриттів та винаходів світового значення.
Електричний фонавтограф - прилад для вивчення звукових коливань графічним способом - перший винахід талановитого вченого, яким він на кілька десятиріч випередив зарубіжних дослідників, серед яких і сам Едісон. 
Микола Дмитрович вперше в Україні здійснив експериментальні й теоретичні дослідженнчя з радіоактивності, ставши одним з піонерів навого напрямку - ядерної фізики.
Будучи всебічно розвиненою особистістю, М.Пильчиков присвячував життя не тільки науці, але й діяльності на благо рідного краю. Він чудово грав на скрипці, захоплювався живописом, писав вірші, переклав українською мовою декілька поем різних авторів, видати яких не було можливості через заборону української мови, що діяла до 1905 року. 
"...Зі смертю М.Д.Пильчикова вчений світ втратив дуже велику наукову силу".

Джерело: Шкільна бібліотека. - 2016. - №3. 

Немає коментарів:

Дописати коментар