середу, 20 січня 2016 р.

Гордість нації: ІВАН ФЕЩЕНКО-ЧОПІВСЬКИЙ

ІВАН АДРІЯНОВИЧ ФЕЩЕНКО-ЧОПІВСЬКИЙ - визначний металознавець і громадський діяч України, член кореспондент Польської академії наук та численних науково-технічних товариств Англії, Німеччини, США.
І.Фещенко-Чопівський - автор понад 140 наукових праць, у тому числі 23 монографій, опублікованих німецькою, англійською, польською, українською та російською мовами з проблем дифузії, хіміко-термічної та термічної обробки.
Він зробив певний внесок у побудову діаграм стану залізо-вуглецю з урахуванням домішок фосфору, кисню, силіцію та стануму, дослідив процеси поверхневого зміцнення легованих сталей, їхні магнітні характеристики. Проводив дослідження в галузі фізичної хімії.
Був дійсним членом Наукового товариства імені Т.Шевченка у Львові, співредактором журналу "Технічні вісті", активно розробляв українську технічну, зокрема металургічну, термінологію.
Іван Адріянович - родоначальник металознавства в Західній Україні та Польщі. Найважливіший науковий доробок - тритомна монографія "Металознавство" (польською мовою), двотомник "Природні багатства України" та "Економічна географія України".
Наукову роботу Іван Фещенко-Чопівський поєднував з політичною діяльністю. Був членом Української радикально-демократичної партії, Товариства українських поступовців, створеного М.Грушевським в 1908 році.

Джерело: Шкільна бібліотека. - 2016. - № 2.

Немає коментарів:

Дописати коментар