четвер, 22 жовтня 2015 р.

"Студенська революція на граніті"

...Але все одно - по зернині, по кроку
неначе відчувши - вже час -
ми творимо разом велику епоху,
яка проростає крізь нас.
Дмитро Лазуткін

В усі часи молодь була політично найактивнішою частиною нашого суспільства. Розбурхана першими паростками прояву свободи і незалежності, що дали знати про себе після прийняття Декларації про Державний суверенітет України, молоді українці прагнули конкретних дій до її втілення у життя.
2 жовтня 1990 року у центрі Києва на майдані Незалежності в наметовому містечку почалося голодування студентів України. Їх вимоги віддзеркалювали настрої мільйонів громадян: відставка Голови Ради Міністрів УРСР В. Масола; відмова від підписання союзного договору; передача місцевим органам влади майна КПРС і ВЛКСМ; проходження юнаками України військової служби за межами республіки лише на добровільних засадах; перевибори в український парламент на багатопартійній основі.
Вперше за багато років головна площа країни мала незвичайний вигляд. Тут стояло понад сто наметів. Над містечком майоріли синьо-жовті прапори. Всюди гасла: «Хочемо жити без кайданів!», «Вільна людина на вільній землі у вільній державі!», «Геть союзний договір!». На головах у молоді білі пов’язки з написом: «Я голодую!». Навколо наметового містечка і вдень, і у вечері, і вночі - тисячі людей.
Голодування тривало з 2 по 17 жовтня. В ньому взяло участь 158 студентів з 24 областей України. Серед найактивнішої молоді: Олесь Доній, Оксана Забужко, Соломія Павличко, Тарас Прохасько, Олег Тягнибок, Вахтанг Кіпіані, Анжеліка Рудницька, Андрій Стецьків, Володимир Чемерис. Усі вони стали провісниками нової демократичної України, а акція непокори набула назви Студентської революції на граніті.
1 жовтня 2015 року з метою відзначення 25-ї річниці проведення у місті Києві Студентської революції на граніті - масової студентської акції громадянської непокори, спрямованої на захист національних інтересів Українського народу, вшанування патріотизму і мужності молоді у відстоюванні своєї громадянської позиції, враховуючи важливе значення цих подій для здобуття Україною незалежності Президент України Петро Порошенко видав Указ «Про відзначення 25- річчя Студентської революції на граніті». 
В бібліотеках Солом'янки проведено ряд заходів. 
Тематичний перегляд «Студентська непокора» підготували в бібліотеці імені О.Новікова-Прибоя.




Немає коментарів:

Дописати коментар