пʼятницю, 20 березня 2020 р.

Видатні постаті України. Іван Мазепа

За однією із версій (точних дат не знає ніхто) 381 рік тому, 20 березня 1639 року, на хуторі Мазепинці в Білоцерківському районі Київської області народився майбутній Гетьман Війська Запорозького, політичний і дердавний діяч, голова козацької держави на Лівобережній і всій Наддніпрянській Україні, князь Священної Римської імперії Іван Мазепа.
У Івана Мазепи було дуже насичене життя, протягом якого він зустрічався з різними цікавими людьми. Багатьом з них вдалося залишити свій слід в історії. Ще у дитячі роки Івану вдалося на власні очі побачити Богдана Хмельницького, а потім Івана Виговського.
У молодості служив при дворі польського короля Яна II Казимира, який відправив Мазепу навчатися за кордон. Так, українець відвідав Німеччину, Францію, Італію та Австрію. 
За свої 70 років він встиг народитися в одній державі, покерувати другою та померти в третій.
Іван Мазепа належить до тих нечисленних історичних постатей, про яких зберЕглося чимало спогадів сучасників. Одні з них стосувалися опису його зовнішності, другі - рис характеру та специфічних здібностей правителя, треті - загального враження від спілкування.
Одна з перших характеристик, наданих Мазепі ще у 1689 році дипломатичним агентом французького двору Фуа Беє де ля Невілем, свідчила, що Мазепа був "з обличчя негарний, але людина дуже освічена…".
У 1704 році Мазепу відвідав Жан Балюз, який нібито залишив такий спогад: "Вигляд у нього суворий, очі блискучі, руки тонкі й білі, як у жінки, хоч тіло його міцніше, ніж тіло німецького рейтара, й їздець із нього знаменитий".
На думку мемуариста Даніеля Крмана "цей хитрий лис не дасться так просто впійматися в паску". Про те, що Мазепа "хитрун", також писав Йосаяс Седер'єльм (Йосас Цедергельм), вказуючи, що це було одразу видно по його манері говорити та по поведінці. Водночас він міг бути щирим. Умів повести свою розмову так, аби його радо слухали.
Мазепа був одним із найбагатших людей у всій Європі. Йому допомогли розробити рудники з золотом і сріблом в Полтавській області.
Саме Іван Мазепа створив перший український флот. На свої особисті гроші він спорудив більше 100 стругов і 6 сотень човнів, які були розташовані на Дніпрі. Це він зробив, щоб успішно протистояти турецькій армії, і вдавалося це у нього чудово.
Важливий був вклад гетьмана Мазепи у духовне життя України-Гетьманщини: за його гетьманування воно досягає особливого піднесення, напруження та розквіту, у всіх галузях української культури — в освіті, науці, літературі, мистецтві.
Був великим меценатом культурних починів і будов в Україні. Найбільш вражає в часи Мазепи розвиток образотворчого мистецтва, особливо архітектури. 
У добу Мазепи відроджується Київ як духовий центр України. 
Мазепинська доба створила свій власний стиль: виявився в образотворчому мистецтві, літературі, цілому культурному житті гетьманської України. Це було українське бароко — близький родич західноєвропейського — глибоко національний стиль, який мав своє найвище завершення в часи Мазепи.
Більше про Івана Мазепу можна прочитати тут

Немає коментарів:

Дописати коментар