середу, 15 лютого 2023 р.

Ціна чужої війни

У вересні 1945 року закінчилась найжорстокіша у світі Друга Світова війна. Після Другої Світової війни війська СРСР брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. Найбільш масштабною та трагічною була війна в Республіці Афганістан.

Війна в Афганістані - військове вторгнення СРСР до Афганістану під приводом боротьби проти повстанських груп моджахедів.
27 грудня 1979 року президентський палац у Кабулі був захоплений бійцями спецпризначення СРСР. Президента Хафізуллу Аміна вбили, влада перейшла до Бабрака Кармаля – відвертого ставленика Москви. 
Офіційним поясненням введення військ до Афганістану було "запобігання загрозі іноземного втручання". Як привід, СРСР використовував прохання з боку афганських властей. Щось схоже відбудеться й у 2014-му, коли росіяни "аргументуватимуть" анексію Криму загрозою появи там військових баз НАТО. Реальною ж метою вторгнення була спроба розбудови лояльного до Москви політичного режиму у відносно слаборозвиненій країні, охопленій міжусобицями.
Військові формування виявилися втягнутими в жорстоку і кровопролитну війну, яка тривала понад дев’ять років – до 15 лютого 1989 року.
Для Радянського Союзу війна завершилася безславно. Здолати опір місцевої опозиції не вдалося, чисельність моджахедів постійно зростала. Натомість війна призвела до стрімкого погіршення відносин СРСР із країнами Заходу, нового етапу гонитви озброєнь і Холодної війни, значних людських жертв і фінансових витрат, що суттєво прискорило крах Радянського Союзу.

За понад дев’ять років в Афганській війні взяли участь від 620 тисяч до 1 мільйона радянських силовиків – військовослужбовців, кадебістів, прикордонників. Із них понад 160 тисяч були українцями. 2 378 із них загинули. Однак, у книзі "Чорні тюльпани. Афганський мартиролог України" містяться дані про 3 087 загиблих українців. 
Понад 8 тисяч українців дістали поранення, більше половини з них (4 687) залишилися на все життя інвалідами. Ще від 60 до 72 українців, за різними даними, вважаються зниклими безвісти, або тими, хто потрапив у полон і не повернувся з нього.
Із загальної кількості Героїв Радянського Союзу за Афганську війну, не менше 15 є українцями та вихідцями з України. 

Афганська війна мала сумні наслідки для України. Вона породила так званий "афганський синдром", ветеранам було надзвичайно важко адаптуватися до мирного життя, вони потребували допомоги професійних психологів. 

Сучасна Україна не має права забувати своїх "ветеранів Афгану". Багато з них не обирали свою долю, а були змушені йти за наказом. Їм довелося воювати в надзвичайно тяжких умовах, де все одно знаходилося місце для військового подвигу. Чимало тих, хто пройшов Афганську війну, згодом зробили неоціненний внесок у розбудову національних Збройних сил України. Брали участь у миротворчих операціях нашої держави в "гарячих точках" планети, а з 2014 року героїчно захищають Україну від збройної агресії Росії.

Немає коментарів:

Дописати коментар