середу, 30 березня 2022 р.

Українці й Невідомість. Нюанси адаптації (практичні поради для осіб, що виїжджають в інші регіони України та закордон)

Війна підтяла коріння багатьом українцям. Проте ми — нація з потужними навичками виживання, гартована віками. Мусимо протриматися, кожен в міру своїх сил.

І зараз головне:
  • зберегти прийдешні покоління фізично і морально здоровими (вивезти дитячі мізки від війни не менш важливо, ніж зберегти дитину фізично); здобути безпечне помешкання та засоби для існування на новому місці;
  • не заважати сильним боротися; підтримувати їх морально, якщо ви не в змозі допомогти фізично;
  • шукати змоги допомагати ЗСУ та громадянам України, які опинилися у скруті (наразі це украй необхідно).
А поки... дещиця важливих нюансів, про які варто зауважити.

Найскладніше — безпечно виїхати із зони бойових дій. Все, що на вас очікує далі, порівняно з цим — прикрі тимчасові дрібниці.

Що треба мати із собою
  • документи та їх копії, 
  • готівку, банківські картки, 
  • аптечку першої допомоги, 
  • бажано запас їжі і води (термоси “кава/чай” також стануть у пригоді). 
На території України ймовірні проблеми із готівкою. Закордон готівку в гривнях краще не вивозити — ви її там або не обміняєте, або обміняєте з дуже великою чергою та за невигідним курсом. В європейських банках такої валюти немає в переліку їхніх послуг. Імовірно, з часом щось придумають, але поки ще ні.

Щодо нюансів виїзду

Якщо ви виїжджаєте автівкою
Переваги. Відносна свобода пересування, можливість узяти хоч якийсь багаж (з урахуванням безпеки і кінцевого пункту поїздки).

Тривалість поїздки. Дорога до Заходу України, з урахуванням ситуації, може займати 1-2 доби, до кордону із Польщею — до 3-х діб. Один виїзд з Києва може зайняти декілька годин дорогоцінного часу.

Безпека. Маєте уявляти маршрут, яким виїжджатимете, поточну ситуацію на ньому: карту бойових дій, відкриті гуманітарні коридори для міст, що перебувають в облозі, оптимально мати засоби навігації (якщо є зв’язок).

Обмеження. Якщо водій — чоловік призовного віку, маєте розуміти, що його не випустять закордон, а мешканці невеличких населених пунктів заходу України не приймуть навіть на нічліг (це свідома позиція), тож ночувати/перечікувати комендантську годину варто у великих містах. Будьте готові до обшуку і допиту тероборони — це в умовах воєнного часу нормально.

Паливо. Необхідно мати запас бензину, оскільки при виїзді з великих міст чисельні блокпости, що створюють кількагодинні затори, розхід бензину значно зростає. Щоб не зупинитися посеред дороги, маєте розраховувати паливо: 95й бензин на заправках може бути відсутній; якщо він є — про це сигналізує довга черга з автівок (є можливість витратити декілька годин на заправку); у зоні відносної безпеки ситуація з бензином може поліпшуватися. З дизпаливом та бензином нижчої якості ситуація простіша. Переважно є можливість безготівкового розрахунку. Техніка тероборони та екстрених служб заправляється позачергово.

Ночівля. Тривоги та комендантська година. На шляху часто трапляються повітряні тривоги (за темного часу доби на час тривоги рух транспорту зупиняється), після 20.00 (22.00) — комендантська година. Отже, імовірно щоб перечекати тривогу / переночувати в безпеці, треба розуміти, де ви зупинитеся. У містах це — жилі будинки та готелі з підвалами, у містечках і селищах — краще звернутися до місцевої адміністрації/сільради (щодо місць зі спеціально облаштованим укриттям) або проситися до мешканців (тут як пощастить, + питайте, чи є підвальне приміщення) чи до церкви. Орендувати готель/хостел на території України досить проблематично.

Правила руху і якість доріг. Не порушуйте правил руху, не вдавайтеся до обгону, не перешкоджайте руху колон української бойової техніки, гуманітарних вантажів та екстрених служб. Це важливо для нашої країни. До всього, на евакуатор можете не дочекатися і доведеться кинути автівку і, як пощастить, під’їхати. Більшість доріг міжміського сполучення є стерпними, якщо їх не пошкоджено унаслідок бойових дій. Зважайте на навігатор, він показує затори та об’їзні шляхи.

Виїзд автобусом
Залежно від перевізника та його місії це може бути як соціально організований виїзд (безоплатний, з попереднім/хаотичним заповненням посадкових місць), або приватний перевізник (за чималі кошти, приміром з Харкова до кордону з Польщею за платили 3 тис/грн за посадкове місце). При цьому частину вирішення дорожніх ризиків перевізники беруть на себе. Але не виключаються технічні проблеми (часто вирішувані) та інші НС.

Якщо вирушати залізницею
Більшість евакуаційних потягів прямують до Львова/Івано-Франківська, окремі — одразу до Польщі. Враховуйте високу вірогідність того, що матимете потребу переночувати. Звертайтеся до пунктів допомоги біженцям на залізничному вокзалі та інших спеціально облаштованих місцях. Там вас скерують. Умови — адекватно ситуації, що склалася. Головне, щоб у безпеці. У будь-якій незрозумілій ситуації звертайтеся до волонтерів або інших організацій. Вони ж нададуть інформацію, як можна дістатися кордону.

Переваги. Можливість безоплатно дістатися до безпечного місця за відсутності власного транспорту або альтернативних шляхів евакуації.

Тривалість поїздки. До 1-2 діб.

Труднощі. Тиснява. Надзвичайна кількість людей на вокзалах. Жінки, діти, люди похилого віку, люди з інвалідністю, коти, собаки. Відсутність фіксованого посадкового місця та особистого простору. Неможливість взяти із собою багаж (якщо ситуація небезпечна або неконтрольована, цілком вірогідно, що вам не дадуть внести габаритний багаж, головне — люди). Переповнення евакуаційних поїздів: до 12-16 чоловік на купе/плацкарт. Блокування роботи туалетів (у деяких потягах за відсутності води двері блокуються автоматично). Масові настрої та емоційний фон — адекватно ситуації. В екстрених ситуаціях будьте готові заспокоювати людей, які вкрай схвильовані або мають проблеми з адаптацією, надавати домедичну допомогу (імовірно, вона єдино можлива). Цю поїздку ви пам’ятатимеме все життя, але головне, що ви й ваші діти живі і здорові.

Укрзалізниця повернула звичні платні рейси у певних напрямках.
Якщо маєте фінансову змогу та маєте бодай якийсь вибір — скористайтеся цим варіантом. Це завдасть вам менше моральної шкоди.

Перетин кордону з Польщею (ЄС)

МЗС України опублікувало права українців, які вони отримують разом із "тимчасовим захистом" у країнах ЄС:
  • дозвіл на проживання (на 1 рік з можливістю продовження);
  • доступ до роботи (вимоги очікування 6 місяців, на відміну від статусу біженця, немає);
  • доступ до освіти;
  • забезпечення житлом;
  • доступ до соціального забезпечення;
  • доступ до медичного обслуговування;
  • можливість отримати статус біженця у майбутньому;
  • можливість повернутися в країну громадянства в будь-який момент
Офіційні ресурси для допомоги українцям:


Дорога до кордону. Зазвичай автобуси вирушають зі Львова, Івано-Франківська та інших міст України. Будьте готові до тривалого очікування на автобус або інший транспортний засіб (на можливість сісти). 2-3 години дороги — і ви на кордоні. А поки всі ті ж блокпости, повітряні тривоги аж по кордон, і необхідність перечікувати з вимкненим світлом.

Документи. На кордоні треба мати: біометричний або український паспорт (для водіїв — права та документи на машину). Документів про вакцинацію не питають. Документів на домашніх тварин теж. Польща і Молдова ніби приймають навіть із паспортом Дії, якщо оригіналів документів при собі немає.

Доїзд до кордону. Часто автобуси прямують або до пропускного пункту відповідно до напрямку подальшого маршруту (Варшава, Краків, Люблін перевантажені) або КПП з найменшим завантаженням. Пропускну можливість і тривалість очікування для автомобільної та пішої черги можна відстежувати за посиланням

Розподіл за подальшими маршрутами. Часто на стоянці за КПП на польському боці кордону українців вже чекають автобуси, які розвозять їх містами/містечками Польщі або до інших країн. Тисячі людей у різних країнах світу готові надати житло біженцям з України (умови та терміни уточнюйте). Упродовж пішого переходу громадян супроводжують поліціянти та волонтери, які допомагають з багажем та скеровують ваші дії залежно від того, чи вас хтось чекає чи ви шукаєте притулку.

Приватні автомобілі, що їдуть у Польщу

Якщо ви їдете автівкою, перед кордоном доведеться вийти з машини, оформити спершу документи на неї, тоді під’їхати до КПП, де пройти верифікацію осіб, що виїжджають, поставити відмітку про перетин кордону, пред’явити документи на машину польській стороні. В салоні авто не має бути чоловіків призовного віку. Платні траси в Польщі для українців безоплатні. На трасі встановлено бігборди з екстреними номерами телефонів для допомоги українцям. На території Польщі вже реально забронювати готель/хостел для перепочинку через booking.com. Ціни відповідно до ситуації.

Піша черга. Утворюється з числа людей, яких водії довозять до кордону (автівками, автобусами/бусами) та повертаються назад. Черга тривалістю в декілька годин. Удень, за хорошої погоди це не проблема, за інших умов це може перетворитися на випробування. Є намети для обігріву, чай, кава, їжа. Імовірно, вас висадять на місці розвороту транспорту і до самої пішої черги доведеться доходити пару кілометрів. Врахуйте, чи ваш багаж дозволить вам це зробити швидко.

Евакуаційні автобуси углиб Польщі. Первинна перевірка документів українськими прикордонниками здійснюється всередині транспорту, затим здійснюється піший перехід через кордон до польського КПП, де знову перевіряється документи та наносяться відмітки про перетин кордону. Далі — знову посадка в автобус. В окремих випадках (поламка автобуса абощо) також є імовірність марш-кидка 1-2 км із багажем.

Польща. Облаштування

Допомога українцям на підтвердження демократичних цінностей.
Польща сьогодні як ніколи стирає усі колишні непорозуміння, майорить українськими стягами і на всі 100% сприяє евакуації громадян України: приймає, розподіляє, годує-напуває, тимчасово прихищає, збирає гуманітарку, безоплатно надає посильні побутові, медичні, ветеринарні послуги. Фраза “Ми з України” відчиняє двері.

Головний вокзал Варшави — осередок допомоги українцям. Безліч біженців з України. Багато волонтерів, які говорять зрозумілою вам мовою. Їх можна пізнати по характерних жилетах або позначках. Тут вас скерують, де можна поїсти, переночувати, взяти безоплатний квиток на потяг до будь-якого вузлового міста Європи та можете отримати безоплатну сім-карту з мінімальним пакетом послуг на місяць.

Якщо вам немає де осісти (друзі, знайомі у невеличких польських містечках), то Польщу радять розвантажувати та їхати углиб Європи або ще далі, оскільки вона слугує рятівними воротами для мільйонів українців. Усі питання щодо житла вирішуйте винятково через знайомих, яким довіряєте або волонтерів на офіційних реєстраційних пунктах.

Пересування. Проїзд Європою для українців безоплатний, треба лише показати біометричний паспорт (або паспорт громадянина України) — і вам видадуть квиток. У разі міжнародного сполучення на квитку зазвичай пишеться кінцевий залізничний вузол перед кордоном, але квиток дійсний на всьому маршруті пересування потягу. Міський, приміський транспорт, зокрема метро безоплатні. Метро має окремий маркований вхід. Станції європейського метро зазвичай мають ліфти (у Варшаві точно, принаймні на станції Centrum, що коло вокзалу). Якщо мусите пересуватися із багажем, вважайте на таку можливість.

Переваги. Недалеко від України. Польська мова зрозуміла. Поляки розуміють українську, російську, англійську. Мовний бар’єр надуманий. Упродовж року ви можете розраховувати на тимчасовий захист у цій країні (без відмови від громадянства в Україні та можливістю повернутися додому) з соцвиплатами на рівні прожиткового мінімуму, медстрахуванням тощо. Дітей можна влаштувати до місцевих шкіл. Все це, зрозуміло, після офіційної реєстрації у країні перебування. Черги на реєстрацію великі. Маленькі польські містечка дуже затишні. Люди привітні, співчутливі, весь час намагаються вам щось придбати: то продукти, то ліки...

Проблеми. Якщо шукаєте самостійно, ізольоване житло часто тимчасове, на перший період безоплатне (маєте пару тижнів, щоб роззирнутися). Винаймати дорого. З роботою як пощастить. Ціни порівняно з Європою досить демократичні, проте в 1,3-1,5 р дорожчі. З садочками проблема. Через війну в Україні, мешканці Польщі та інших Європейських країн відчули початок кризи, зокрема енергетичної. Як довго Польща витримає такі навантаження, невідомо. Проте зараз перетнути кордон реально.

Тривалість поїздки. Дорога до західної Європи може зайняти до тижня.

Облаштування практичного боку життя закордоном

Реєстрація. Вирішення питань із документами може зайняти кілька тижнів. Спершу — офіційна реєстрація в міграційній або прирівняній до неї службі. У кожній столиці є такий центр. Інформацію про наявність аналогічних центрів у великих містах уточнюйте в інформаційних пунктах, які наявні на кожному центральному вокзалі.

У Польщі замість міграційної служби — оформлення ID-коду (номер PESEL) з фото і відбитками пальців завдяки універсальній електронній системі реєстру населення (пол. Powszechny Elektroniczny System Ewidencji Ludności (PESEL). Електронний реєстр використовується для збору основної інформації, що визначає особу та адміністративно-правовий статус громадян Польщі та іноземців, які проживають у Республіці Польща. Електронна черга з очікуванням близько тижня. Дозвіл перебування в Польщі та тимчасовий захист діє упродовж 18 місяців.

Увага! У різних країнах правила різняться: в’їзд та реєстрація можливі лише за наявності біометричного паспорта, інакші механізми реєстрації та надання захисту. Канада і ряд країн, скажімо, все так же вимагає оформлення візи, хоча працюють над спрощенням процесу міграції. Актуальну офіційну інформацію уточнюйте на сайті МЗС України.

На заході Європи це має такий вигляд

Багато наших співгромадян нині потребують реєстрації, тож якнайкраще прибути до міграційної служби/центру реєстрації біженців десь о 6.00 ранку, і вже о такій порі не дивуйтеся, якщо будете десь 600-тими в черзі. Люди займають черги ще з ночі. Такі служби часто розташовані віддалік від центру міста та здатні опрацювати близько 2 тис. осіб на день.

Якщо ви вже маєте притулок, можете з’явитися до міграційної служби трохи згодом, але не пізніше ніж через 90 днів з початку перебування у країні. Якщо притулку не маєте, то реєстрацію краще пройти в перші дні. Таким чином ви отримаєте інформацію про житло та інші можливості. Дата офіційної реєстрації в країні є датою, від якої вам нараховуватимуться соціальні виплати.

Після реєстрації у країні перебування і отримання відповідної посвідки будьте готові витратити час на певну бюрократичну процедуру. Аби скористатися всіма можливостями тимчасового захисту, як то отримання фінансової допомоги на рівні прожиткового мінімуму, медичної страховки, доступу до ринку праці та закладів освіти вам і вашим дітям доведеться трішки пооббивати пороги:
  • зареєструватися у муніципальних службах в безпосередній близькості до місця проживання,
  • відкрити обліковий рахунок у банку та замовити картку,
  • стати на облік до соціальної служби,
  • оформити медичну страховку,
  • пройти реєстрацію в префектурі/поліції.
У Польщі, з цим полегше, а західноєвропейське суспільство влаштоване таким чином, що кожен, хто бажає допомогти українцям, має пройти тотальну перевірку на належність умов проживання, які надаються мігрантам, відсутність проблем із поліцією у господарів тощо.

Висновки. Якщо ви знаєте мову країни перебування чи принаймні англійську, зорієнтуватися можна в будь-якій країні. Не бійтеся приймати рішення на користь життя. На ідеальні умови розраховувати не варто, але і не впадайте в розпач. Зупиніться, де є змога. Відпочиньте, роззирніться. Якщо умови буття не влаштовують, шукайте заміну. Не бійтеся просити про допомогу європейців, за даної ситуації це не принизливо. Вони наразі роблять усе, що в їхніх силах. Ставтеся до всього з розумінням. Зосереджуйтеся на життєдайних моментах. Активно комунікуйте з людьми, які надають вам прихисток, волонтерами та земляками, що мають мінімальний досвід адаптації. Не провокуйте конфліктів. Не забувайте рідну землю і мову, розповідайте про неї з гордістю, де б не були. Подавайте руку співвітчизникам у скруті. Будьте гідними дітьми України. Наближайте перемогу як можете.

Вірмо в міць ЗСУ та плекаймо в думках час повернення до рідних домівок!
Нехай все буде добре! Ми з України!

Немає коментарів:

Дописати коментар