пʼятницю, 26 лютого 2021 р.

Крим. Нескорена земля

26 лютого 2014 року в Сімферополі біля парламенту Автономної республіки Крим відбувся мітинг на підтримку суверенітету України і статусу Автономної Республіки Крим, організований Меджлісом кримськотатарського народу. В цей момент уже розпочалась окупація півострова «зеленими чоловічками». Учасники мітингу скандували «Крим – це Україна», «З Україною – навіки». Цей день і увійшов в історію як День спротиву Криму російським окупантам. 
Указом Президента України від 26.02.2020 року "з метою вшанування мужності і героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території - в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, у відстоюванні територіальної цілісності України, з нагоди відзначення річниці від проведення 26 лютого 2014 року в місті Сімферополі мітингу на підтримку територіальної цілісності України за участю кримських татар, українців та представників інших національностей" був установлений День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.
Крим має славну багатовікову історію. Це місце перетину давніх цивілізацій, місце кривавих битв і славних перемог, місце древніх легенд і міфів.
Історія Криму подібна історії України. Опинившись у «братніх» тенетах сусідньої держави, Крим був пограбований не лише матеріально, але й культурно, історично. Знищувалась мова, віра, традиції – душа народу.
Мужньому, нездоланному кримськотатарському народові, історії боротьби за право жити на своїй землі присвячуються заходи, проведені в Бібліотеках Солом'янки.
Інформування "Крим. Нескорена земля" провели бібліотека імені О.Донченка та бібліотека імені М.Бажана
БСЧ імені О.Гончара підготувала віртуальну історичну вікторину "Крим - Україна".

Хоча Росія намагається висвітлити анексію Криму як «повернення Криму додому», історія півострова доводить протилежне – Крим ніколи не був російським. Крим завжди буде частиною України. Народ, який пройшов тяжкий шлях до свого відродження – не поставити на коліна, не зламати. Як «неопалима купина», він буле відроджуватись знову і знову. Цей народ має право жити в своїй країні, має право на вибір, має право на спротив.

Звучить розбудженим набатом
в краю, де море й кораблі:
«І буде син, і буде мати,
І будуть люди на землі!»

Немає коментарів:

Дописати коментар