середу, 24 лютого 2021 р.

Мова - візитка нації

Як нема без зірок
небозводу. Як блакиті без
сонця нема. Так і мови нема
без народу,
І народу без мови нема.
В. Забаштанський

Коли народилася мова? Тоді, коли й народилося людство. А може, раніше? У співі вітру, в мелодіях морських хвиль, у весняних щебетаннях птаства, чи у літньому розмаїтті квітучих ланів.
Мова - великий дар природи, і це найдорожче, що є у кожного народу.
Український народ виколисав мову в своєму серці, зігрів теплотою душі і віддав у спадок нам.
Ми народжуємося і одержуємо разом з життям рідну мову, як Вітчизну, материнську ласку... До кожного з нас слово прийшло з маминим голосом ще над колискою.
Упродовж віків слово - рідне, українське, - живило душу, вчило бути чесним, любити свій край. В рідній мові закарбоване минуле України, в нашій мові - безсмертя Духу нашого народу.  

Комплекс заходів до Дня рідної мови провели Бібліотеки Солом'янки.

Мовознавчу вікторину "У рідному слові - велика сила" підготувала бібліотека імені О.Донченка. В приміщенні бібліотеки оформлена тематична книжкова виставка "Мова-духовний скарб народу".
Бібліотека імені М.Реріха підготувала віртуальну вікторину "Єднаймося в любові до рідної мови". Бібліотека №11 оформила книжкову виставку "Дзвенить, як пісня пташки чарівна", провела гру-вікторину "Така цікава мова" 
 
Віртуальні вікторини "Знайте та любіть нашу українську мову" підготувала бібліотека імені М.Бажана, "Звучи, рідна мово!" - бібліотека імені В.Нестайка. Бібліотека імені І.Світличного підготувала віртуальну вікторину-гру "Барвисті слова та вислови".
Бібліотека №13 провела відеочитання "У рідній мові - квіти калинові", бібліотека імені Є.Гуцала - поетичний флешмоб "Краса українського слова", до якого долучилися учні школи №52. Також бібліотека презентавала віртуальну виставку "У рідній мові цілий світ". Бібліотека "Преображенська" підготувала віртуальну лінгвістичну гру "Сила і краса рідної мови". "Що за дивна сила слова?" - в БСЧ імені М.Лермонтова звучали вірші В. В. Ветрук-Ольшанської про українську мову. Бібліотека імені О.Новікова-Прибоя розповіла про видатного подвижника української культури - Петра Яцика. Бібліотека №15 оформила тематичну виставку "Рідне слово, рідна мова" та відеовиставку "Мова - це душа народу"
 
ЦРБ імені Ф.Достоєвського провела вебінар практичного психолога, тренера, коуча, КПТ-терапевта, засновниці «Pro Trainings Agency» Злати Біневич "Психологічні аспекти переходу на українську мову" .
Про українську громаду в Йорданії та про український культурний центр «Українська Хата в Йорданії», створений для налагодження взаємного пізнання та комунікації між Україною та Йорданією, при якому організовано навчальні мовні курси, багато гуртків для культурного всебічного розвитку українських дітей, під час онлайн-зустрічі, організованої ЦРБ імені Ф.Достоєвського, розповіла українська поетеса, яка мешкає в Йорданії, Вікторія Бричкова Абу-Кадум.

Немає коментарів:

Дописати коментар