пʼятницю, 24 березня 2023 р.

Бахчисарайський мирний договір

У березні цього року минає 375 років із часу укладення Бахчисарайського договору між Гетьманською Україною (гетьманом Богданом Хмельницьким) і Кримським ханством (Кримським ханом Іслямом Ґераєм III) про військово-політичний союз (березень 1648 року).

Готуючи збройне повстання проти Речі Посполитої, Богдан Хмельницький восени 1647 року почав налагоджувати стосунки з кримською верхівкою. У другій половині січня 1648 року він направив посольство Я.Клиші до Бахчисарая з проханням надіслати військову допомогу проти Речі Посполитої. Зважаючи на давню ворожнечу з Військом Запорозьким, Iслам-Гірей III відповів відмовою.

У другій декаді лютого Б.Хмельницький відрядив нове посольство до Бахчисарая, яке домоглося укладення договору. Його умови передбачали: встановлення дружніх відносин Війська Запорозького і Кримського ханства; надання взаємної військової допомоги; заборону татарам спустошувати українські землі й брати ясир; оплату українською стороною послуг татарського війська грошима, продовольством, фуражем, а також частиною військової здобичі.

Умови Бахчисарайського договору визначили характер українсько-кримських відносин у середині XVII століття. Він відіграв важливу роль у боротьбі України проти Речі Посполитої впродовж 1648-1653 років, зокрема в здобутті українцями перемог у битві під Жовтими водами у 1648 році, Корсунській битві 1648 року, Пилявецькій битві 1648 року, Зборівській битві 1649 року та Батозькій битві 1652 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар