пʼятницю, 5 травня 2017 р.

Мак як символ пам'яті

З давніх-давен в Україні святили мак і обсівали ним людей і худобу, бо вірили, що мак має чарівну силу й захищає від усякого зла. А ще вірили, що поле після битви навесні вкривається маками. Ніжна тремтлива квітка несе в собі незнищенну пам'ять народу. Дівчата, у сім'ї яких був загиблий, з любов'ю і сумом вишивали узори маку на сорочках, а на голови клали віночки із семи маків, присягаючи цим зберегти й продовжити свій рід. 
Щоб зізнатися в коханні нерішучому парубку, дівчата виплітали вінок з волошок та польових маків. Волошка - символ простоти і ніжності, мак - символ надії. Вважали, що любов прийде сама, коли такий вінок дівчина власноруч одягне на голову своєму обранцеві.
В українській народній міфології квітка червоного маку має дуже багато значень. Це символ сонця, безкінечності буття й життєвої скороминущості, пишної краси, волі, гордості, сну, отрути, оберегу від нечистої сили, а також хлопця-козака, крові, смерті. 
Не злічити порівнянь, в яких опоетизована краса макового цвіту із дівочою вродою: "дівчина, як маківка", "повна, як маківка", "цвіте, як маківка", "червоніє, як маків цвіт"...
Неповторна краса, рідкіснек видовище природи, коли мак цвіте!
Мак був вперше використаний для вшанування пам'яті солдатів, що полягли під час Першої світової війни. Символ поширений у Західній Європі, Північній Америці та Австралії. 
Моїні Майкл, викладачка Університету Джорджії (США), працівниця Християнської асоціації молодих жінок 1918 ролку написала вірша "Ми збережемо віру", в якому обіцяла носити червони мак у пам'ять про загиблих. Саме вона у листопаді того ж року причепила черовний шовковий мак на пальто.
Потім Моїні Майкл займалася фінансовою підтримкою недієздатних ветеранів війни. Для итого, щоб зібрати необхідні кошти, жінка запропонувала продавати штучні маки із шовку як символ пам'яті. 1920 року Національний Американський легіон прийняв маки як офіційний символ, а у 1921 році червоні маки стали емблемою Королівського Британського легіону. 
Червоний мак вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році.
Дизайн українського червоного мака розроблено за сприяння Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України. Автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін.
У березні 2015 року указом Президента України запроваджено День пам'яті та примирення, який відзначається 8 травня з гаслом "Пам'ятаємо. Перемагаємо".


   

Немає коментарів:

Дописати коментар