понеділок, 1 лютого 2016 р.

Гордість нації: Іван ПУЛЮЙ

Серед визначних українських діячів кінця ХІХ - початку ХХ століття гідне місце займає всесвітньо знаний фізик, винахідник Х-променів, експериментатор, перекладач Біблії та Псалтиря, великий патріот і гуманіст, відомий громадсько-політичний і національно-культурний діяч Іван ПУЛЮЙ.
Іван Пулюй ще з дитинства проявляв виключні успіхи в навчанні. Закінчив Тернопільську гімназію, теологічний і філософський факультети Віденського університету, здобув науковий ступінь док тора наук з філософії у Страсбурзькому університеті. Але, незважаючи на те, що був диполомованим теологом, не пішов шляхом священика, а серйозно захопився фізикою. Це й визначило його життєвий шлях і творче кредо як ученого. 
Наукові інтереси І.Пулюя дуже різнобічні. Він грунтовно вивчав питання молекулярної фізики та електротехніки змінних струмів, особливу увагу приділяв дослідженню електричних розрядів у газах і одержав у цьому напрямі визначні результати. 
Найбільшим науковим досягненням ученого було вивчення особливостей катодних променів (Х-променів), які він відкрив за 13 років до Рентгена. У 1892 році опублікував схему-опис трубки, що випромінює Х-промені. першим у світі зробив "рентгенівський" знімок скелета. У цьому відношенні світове значення досліджень І.Пулюя є загальновизнаним. 
Важливим напрямом наукової та експериментальної діяльності вченого було те, що він розробив низку цінних і широко відомих фізичних та електротехнічних приладів, значна частина яких одержала патенти чи була нагороджена на міжнародних виставках.
Одним з улюблених занять І.Пулюя був переклад релігійних праць із давніх мов. У творчій співпраці з відомим істориком, пиьсменником, етнографом, перекладачем П.Кулішем і з широко знаним письменником І.Нечуєм-Левицьким переклали Псалтир і Євангеліє з давніх гебрейської та грецької мов. Іван Пулюй першим надрукував українською мовою молитовник, що широко розійшовся по всій Україні.

Джерело: Шкільна бібліотека, № 1, 2016 (За матеріалами бібліотеки-музею "Літературне Тернопілля")

Немає коментарів:

Дописати коментар