четвер, 15 травня 2014 р.

Людина-легенда з війни

Бібліотеці імені В.Чкалова пощастило багато років знати і мати читачем друга, порадника, натхненника, непересічну особистість, людину-легенду Івана Івановича Селіфонова. Іван Іванович - радянський льотчик-винищувач, учасник Другої світової війни, генерал-майор авіації, Герой Радянського Союзу (1945). 
Всього за роки війни здійснив 300 бойових вильотів, з них 110 - на розвідку військ і аеродромів ворога, 97 - на прикриття наземних військ і комунікацій, 86 - на супроводження штурмовиків і бомбардувальників, 7 - на штурмовку військ ворога.
Провів 32 повітряних бої, в яких збив особисто 6 та в складі групи 3 літаки супротивника.
Учасник Параду Перемоги на Красній площі в Москві 24 червня 1945 року в складі зведеного полку 1-го Українського фронту. 
І.І.Селіфонов є автором книги спогадів "Винищувачі йдуть в бій", яку ми маємо у фондах бібліотеки з дарчим написом автора.
Напередодні святкування Дня пам'яті і перемоги Селіфонов І.І. передав бібліотеці зібрання відеоматеріалів своїх виступів на телебаченні і унікальні кадри кінохроніки 1941 - 1945 років. 
В бібліотеці оформлений куточок, присвячений цій унікальній людині.
Спасибі Вам, Воїне, Генерале, Герою, Людино за життя і Перемогу!

"Листівка ветеранові"



Запорука майбутнього в пам'яті про  минуле і у вдячності за теперішнє. Усвідомлюючи це, найменші користувачі бібліотек нашого району активно долучилися до Всеукраїнської акції "Листівка вереранові".

вівторок, 13 травня 2014 р.

Бузкова алея "небесній сотні"

В кінці березня, відзначаючи сорокові дні по "небесній сотні", праціваники бібліотеки №13 на Відрадному висадили алею бузку біля своєї бібліотеки.
 
Травень приніс Києву паморочливо духмяне природне свято - цвітіння бузку. Бузок - це символ весни, травня, любові і життя. Наша саджанці прижилися, зазеленіли і наполегливо борються за життя. І нехай вони поки що не дарують квітів перехожим, але вони ростуть, символізуючи життя і пам'ять про героїв "небесної сотні".
 
А наступного травня вони щедро обдарують нас ще й квітами, які приносять щастя. Пам'ятаєте, як в дитинстві, в простому, з квіточками на чотири пелюстки, бузку треба знайти квіточку з п'ятьма (або більше) пелюстками та з'їсти її або вкинути собі за пазуху. 
Бузок може виконувати бажання. Для цього в повний місяць потрібно зірвати вісім квіток бузку, міцно затиснути їх в кулаці  та йти спати. Розтиснувши кулак, викласти квіти, ні в якому разі не дивлячись на них, під подушкою. Потім загадати бажання і заснути. Якщо вранці побачите, що квіти не "скарлючилися", а зберегли колір, бажання обов'язково збудеться.
Для більшості з нас найзаповітніше бажання це - мир, спокій в україні і у власному домі, і щоб "небесна сотня" ніколи знову не поповнювалася новими іменами. 
Життя триває! В Києві палахкотять кетяги бузку, відцвітаючи наповнюють місто терпнким, п'янким ароматом життя.
Відцвітає бузок.
Не буває ж бо вічного в світі.
Сивий час промайне
На своєму баскому коні.
Та солодкий той сон,
Що тендітні навіяли квіти,
Як казкових надій
Не забути ніколи мені...

понеділок, 12 травня 2014 р.

Ах война, что ты сделала, подлая...

Моновиставу зі спогадами очевидців та художніми творами до Дня Перемоги підготувала та виконала перед читачами бібліотеки імені І.Багряного режисер та артистка театру "Карнавал", що в Ірпені, Тетяна Олейнікова. Страшна правда війни, підсилена акторським талантом, вразила слухачів.

Легендарний розвідник

Про легендарного розвідника у стінах бібліотеки розповіла журналіст Марина Ігорівна Марченко, яка в останні роки писала книги зі слів Євгена Степановича.

Ми пам'ятаємо...

Давно вже зарубцювались рани війни. Та в пам'яті людській ніколи не зникає біль втрат, який свого часу чи не в кожній родині озвався безмірним стражданням, горем і сльозами. 
В ЦРБ імені Ф.Достоєвського відбувся вечір пам'яті і вшанування ветеранів Великої Вітчизняної війни "Війна, пропущена крізь серце"  


 

Земний уклін вам, ветерани!

Дев'ятий день травня приніс у далекому 1945 році всьому людству щасливу звістку про те, що покладено край найжорстокішій, найкровопролитішій, найжахливішій війні ХХ століття. І сьогодні, коли з тієї миті пройшло вже майже сім десятків літ, ми щиро, від усього серця дякуємо ветеранам. Мабуть ніколи ніхто не зуміє повторити їх подвиг, проте ніхто і ніколи не забуде про нього.
"Земний уклін вам, ветерани!" - під таким гаслом відбулася зустріч з ветеранами Великої вітчизняної війни, організована бібліотекарями бібліотеки імені В.Чкалова для учнів школи №115 в приміщенні цієї школи.


Не згасне світло подвигу!

До великого Дня Перемоги в пам'ять про подвиг в бібліотеці імені О.Донченка звучала її величність Поезія. Вірші та поеми україських та світових авторів декламувала актриса та режисер театру "Карнавал" Тетяна Олейнікова.

Тематична виставка "Не згасне світло подвигу".

Зустріч з автором "Червоного"

8 травня Україна вшанувала пам'ять ветеранів та всіх загиблих у Другій світовій війні.
В цей день до бібліотеки імені М.Реріха завітав сучасний український письменник Андрій Кокотюха, автор найкращого, за версією Міжнародного літературного конкурсу "Коронація слова - 2012", історико-патріотичного твору - роману "Червоний".
На радість непосидючих ліцеїстів прикладом моделювання ситуації, в якій діти самі брали участь, пан Андрій детально показав місце і роль україни в цій страшній війні. На наочному прикладі діти побачили наскільки складним було становище українців, які боролися за свою землю.

неділю, 11 травня 2014 р.

Ви відстояли Батьківщину - ми збережем її!

"Ви відстояли Батьківщину - ми збережем її!" - під такою назвою відбувся урок патріотизму в бібліотеці №15.

Фотовиставка "Навіки в пам'яті народній".

Дитинство, обпалене війною

Друга світова війна принесла багато лиха: знищено понад 27 мільйонів людей, вщент спалено більше 30 тисяч сіл, зройновано тисячі міст...
А в партизанських загонах, зруйнованих та окупованих містах діяли школи... Не було підручників і зошитів, не було олівців і чорнил. Та діти уважно слухали вчителів, писали паличками на піску...
Про ці та інші події війни йшлося у фронтовому репортажі "Дитинство, обпалене війною" в БСЧ імені М.Лермонтова, підготовленому бібліотекарями для учнів молодших класів.

четвер, 8 травня 2014 р.

Пам'ятаємо, вшановуємо...

Дитячі спогади - найяскравіші, найточніші. В дитячому віці запам'ятовуються не тільки факти і події, а навіть відчуття, запахи і звуки. 
Цього року бібліотека імені В.Чапаєва вирішила поділитися зі своїми читачами спогадами їх бабусь, дідусів - дітей війни, які бібліотекарі по крихтах збирають вже кілька років.
Учні 7-го класу гімназії №178, що завітали до бібліотеки, залишились під великим враженням віл почутого. 
Не менш цікаво було слухати про своїх однолітків, свідків страшної війни, першокласникам.
Діти підготували листівки та малюнки, які бібліотекарі передали до Спілки ветеранів Солом'янського району.

"І в звуках пам'ять відгукнеться..." - під такою назвою в бібліотеці підготовлена озвучена виставка - пам'ять.

Минають роки, минають віки...

6 травня в бібліотеці імені П.Вершигори відбувся вечір - вшанування "Минають роки, минають віки, а подвиг житиме завжди". До бібліотеки завітали ветерани війни Палеха Володимир Андрійович та Козлов Олександр Павлович. Вони з гордістю розповідали учням 3-го класу ліцею №31-, 2-го та 4-го класу СШДС "Ясочка" про Перемогу та події, свідками і учасниками яких вони були.
Учні ліцею №310 підготували в подарунок ветеранам віршовану композицію, листівки, зроблені власноруч, та малюнки.
 
Діти ставили питання, спілкувалися з ветеранами та дарували квіти.
Переглядали вистаку плакатів, листівок, малюнків та робіт, зроблених в техніці витинанки та ізонитки.
Вечір пройшов в теплій дружній атмосфері.

"Війна в моїй країні"

Урок збереження історичної пам'яті "Війна в моїй країні" відбувся в бібліотеці №15 для дітей. Він розпочався з висловлення своєї позиції жити в єдиній і мирній країні та засудження неоголошеної війни на території України.
Бажаємо жити у мирній країні,
На вільній, прекрасній, щасливій землі,
Де в кожного серце говорить - 
Бажаємо миру! Не бути війні!
Фотовиставка "Страшні миттєвості війни", підготовлена бібліотекарями, познайомила дітей з історією Великої Вітчизняної війни, з героїзмом і подвигом, відвагою і трагедією, які пам'ятає українська земля.