пʼятницю, 26 лютого 2016 р.

В сучасній важкій і болісній ситуації надзвичайно важливо бути готовим захищати себе, свою сім'ю, горамаду, країну. Тому нині, як ніколи, потрібні нові підходи і нові шляхи до виховання патріотизму як почуття і як базової якості особистості... 

четвер, 11 лютого 2016 р.

Кафе для воїнів

У Києві відкрили невеличкий заклад харчування, де воїни з АТО можуть безкоштовно пообідати. Розташоване кафе на території Солом’янського ринку.
          Започаткувала добру справу волонтерка Наталія, яка починала годувати людей ще під час Революції Гідності. "Я раніше носила їжу нашим хлопцям на барикади, а потім їздила на Схід власним автомобілем, там отримала поранення і тепер вирішила допомагати в Києві. Одного дня у мене виникла ідея відкрити кафе для бійців. Продала свій автомобіль, щоб організувати безкоштовні обіди. Грошей катма, а продукти дуже жорогі", - каже пані Наталія.
Кожен, хто має змогу і бажання долучитися до благородної справи та допомогти пані Наталії, може це зробити, написавши до редакції, або ж зателефонувати їй на мобільний телефон: 
096-180-33-18

Джерело: Вечірній Київ. - 11 лютого 2016 року. №6.

суботу, 6 лютого 2016 р.

Гордість нації: ЄГОР КОВАЛЕВСЬКИЙ

ЄГОР ПЕТРОВИЧ КОВАЛЕВСЬКИЙ - географ-мандрівник, дипломат, сходознавець, письменник, поет.
Його "Мандрівки по суші і морях" і "Подорож до Внутрішньої Африки" насичені не лише точною географічною і геологічною інформацією, а й талановитими і живими описами людей, з якими він зустрічався під час своїх мандрівок. 
Був учасником 10 великих експедицій, під час яких пройшов понад 75 тис. км. Він досліджував Алтай, Урал, Казахстан і Середню Азію, Східні (румунські) Карпати, Афганістан. Очолив дві експедиції до Китаю.
Справжню славу Єгору Петровичу Ковалевському принесло його африканське експедиційне дослідження, під час якого невтомному досліднику вдалося ліквідувати чимало "білих плям" на карті Східного Судану та у басейні ріки Ніл. 
Як письменник і поет Є.Ковалевський дебютував збіркою віршів "Сибір. Думи" і трагедією у п'яти діях "Марфа Посадниця". Він є автором роману "Петербург удень і вночі", багатьох повістей, дорожніх нарисів.
Як фундатор і голова Літературного фонду допомагав письменникам, які були в скруті, а в його петербурзькій квартирі довгий час діяв літературний салон. 

Джерело: Шкільна бібліотека. - 2016. - № 2. 

понеділок, 1 лютого 2016 р.

Гордість нації: Іван ПУЛЮЙ

Серед визначних українських діячів кінця ХІХ - початку ХХ століття гідне місце займає всесвітньо знаний фізик, винахідник Х-променів, експериментатор, перекладач Біблії та Псалтиря, великий патріот і гуманіст, відомий громадсько-політичний і національно-культурний діяч Іван ПУЛЮЙ.
Іван Пулюй ще з дитинства проявляв виключні успіхи в навчанні. Закінчив Тернопільську гімназію, теологічний і філософський факультети Віденського університету, здобув науковий ступінь док тора наук з філософії у Страсбурзькому університеті. Але, незважаючи на те, що був диполомованим теологом, не пішов шляхом священика, а серйозно захопився фізикою. Це й визначило його життєвий шлях і творче кредо як ученого. 
Наукові інтереси І.Пулюя дуже різнобічні. Він грунтовно вивчав питання молекулярної фізики та електротехніки змінних струмів, особливу увагу приділяв дослідженню електричних розрядів у газах і одержав у цьому напрямі визначні результати. 
Найбільшим науковим досягненням ученого було вивчення особливостей катодних променів (Х-променів), які він відкрив за 13 років до Рентгена. У 1892 році опублікував схему-опис трубки, що випромінює Х-промені. першим у світі зробив "рентгенівський" знімок скелета. У цьому відношенні світове значення досліджень І.Пулюя є загальновизнаним. 
Важливим напрямом наукової та експериментальної діяльності вченого було те, що він розробив низку цінних і широко відомих фізичних та електротехнічних приладів, значна частина яких одержала патенти чи була нагороджена на міжнародних виставках.
Одним з улюблених занять І.Пулюя був переклад релігійних праць із давніх мов. У творчій співпраці з відомим істориком, пиьсменником, етнографом, перекладачем П.Кулішем і з широко знаним письменником І.Нечуєм-Левицьким переклали Псалтир і Євангеліє з давніх гебрейської та грецької мов. Іван Пулюй першим надрукував українською мовою молитовник, що широко розійшовся по всій Україні.

Джерело: Шкільна бібліотека, № 1, 2016 (За матеріалами бібліотеки-музею "Літературне Тернопілля")